søndag, august 16, 2009

En annerledes dag...

I dag har vært en spesiell og litt annerledes dag for meg. Det er min første bursdag som "singel", og jeg så ikke akkurat fram til dagen... alene. Men dagen viste seg å bli en fantastisk bursdag takket være en gjeng gode venner. Den først som var innom i morges var Merete søstern med flagg og bringebær i en kurv. Det ble en liten prat over bringebær med vaniljesaus...nam...før hun svevde videre... ;-)


Dagen startet med mange gode bursadgshilsner på telefonen. Utpå formiddagen ble det tur her på Vallø til Prins Christians batteri som er Vestfolds eneste gjenværende forsvarsbatteri fra 1808. Her var 13 kanoner, to vakthus, et hus for håndverkere og en ovn for gløding av kanonkuler. Hvorfor kulene ble glødet/rødglødende før de ble skutt ut? I 1800 og den tid var skipene bygget i tre og når de rødglødende kulene traff skipet begynte det å brenne i tillegg til ødeleggelsene selve kula gjorde. Krigføring var med andre ord ingen spøk på den tiden heller.
Det lå et saltverk på Vallø, og salt var ansett som en nødvendlighetsartikkel som det ville bli vanskelig å få tak i dersom danmark/Norge gikk til krig mot England. Prins Christians bateri ble bygget som forsvarsverk for saltverket og for å beskytte den særdeles gode havna i Valløbukta.
Der ytterst på odden ligger batteriet. Området batteriet ligger i er ikke åpent for allmennheten, men det arrangeres guidete turer et par ganger i løpet av sommeren. (Tønsberg turistkontor kan svare på når disse turene arrangeres.)
Jeg sender ros til entusiatene som fikk restauret batteriet og gjenåpnet det igjen i 1988. Det er flott at slike historiske steder blir bevart for ettertiden. Historie er røttene våre...
Det er iallefall sikkert at batteriet ligger vakkert til ytterst på odden. Bildet er tatt fra batteriet og innover Vallø. For å komme ut på batteriodden må man over et sund. Hvis det er mye bølger eller høy sjø må du vasse/bade deg over... I tidligere tider var det trebro over sundet... (Kanskje det beste?)

Å være på tur gir frisk luft, mosjon og godt sanselig påfyll.... også blir man så sulten! Hva kan redde en sulten mage? Jo, så klart...
Valløs egen restaurant nede ved vannet. (Den heter faktisk Redningen.)
Jeg var hjemom en tur, slappet av litt og "småpyntet" meg før jeg skulle ut å spise. Utenfor restauranten møtte jeg glade venner som inviterte på middag. Vi ble syv stykker i lystig lag rundt matbordet. Herlig mat kom på bordet etter at vi hadde lidd valgets kvaler over alle rettene i menyen.
Som bursadgsbarn pleier, ble jeg "begavet". Så flotte uventede gaver jeg fikk!

Et hjertelig fat, en søt og nett blomsterbukett, en flaske nydelig eplesaft og plommer i sitron. Mmm.. jeg gleder meg til å ta gavene i bruk :-) En liten venn har designet merkelappene på saftflaske og plommeglass :-) Kjempefine ble de:
Det ble en fantastisk nydelig bursdag. Takk til alle som bidro til at en dag som startet litt grått ble en slik fargerik dag :-)

mandag, august 10, 2009

En gave til deg....

Jeg har vært så heldig å få det ærefulle oppdrag å sy et skjørt til et bursdagsbarn jeg kjenner. Hennes mann bestilte gaven hos meg tidligere i sommer, og jeg har kost meg med prosessen det er å sy et skjørt sånn helt etter innfallsmetoden. Når mønsteret er godt (Burda mønster 7992) kan jeg leke meg fritt med stoffer og utforming etterhvert som jeg syr. Skjørtet er sydd sammen av flere paneler, og etter ønske fra bursdagsbarnet skulle det være et skjørt i denim/olastoff som kunne passe både til hverdag og andre anledninger. Jeg har ikke planlagt noe av utformingen på forhånd annet enn stoffet: Et stretch denim stoff.

IMG_4400

Selve skjørtet ble til underveis og utformingen tok meg dit prosessen bragte meg. Jeg sydde et og et panel sammen. Noen i hele stykker olastoff, noen i biter av olastoff "lappet" sammen og noen med kiler av blått og hvitt blomstrete stoff. Noe av olastoffet sydde jeg med vrangen ut for å få en fargekontrast.

Jeg brukte en liten blondebit jeg hadde og en tøymerkelapp med en "B"  for bursdagsbarnet. Som tøffe pyntesømmer og markeringer  ble det noen bølgete sømmer av trestings rettsøm.

 

Skjørtet fikk strikk i livet og en kort glidelås i siden. Jeg har brukt en overlock maskin til sammensying av skjørtet og en enkel symaskin med rettsøm og sikksaksøm. Man behøver ikke en veldig avansert symaskin for å få til et kreativt uttrykk...

 

 

IMG_4401 Bursdagsbarnet og gavegiveren synes å være fornøyde med resultatet. De skal vite at jeg har kost med med å designe det og hatt  det moro underveis i syprosessen.

En stor takk til Pål som gav meg oppdraget og stolte på mine kreative- og nyvunne syferdigheter. (Jeg må innrømme at jeg "svettet" en del før jeg hev meg ut i arbeidet helt uten mål og mening).

Nå håper jeg skjørtet kan være til glede lenge og at det blir vel brukt.

Stor klem til Birgit og Pål for en fantastisk helg hos dere to! Dere tar alltid i mot meg med åpne armer, og skjemmer meg bort med herlig mat og mye omtanke. Takk for at dere er de dere er :-)

Beate