Dagen startet med mange gode bursadgshilsner på telefonen. Utpå formiddagen ble det tur her på Vallø til Prins Christians batteri som er Vestfolds eneste gjenværende forsvarsbatteri fra 1808. Her var 13 kanoner, to vakthus, et hus for håndverkere og en ovn for gløding av kanonkuler. Hvorfor kulene ble glødet/rødglødende før de ble skutt ut? I 1800 og den tid var skipene bygget i tre og når de rødglødende kulene traff skipet begynte det å brenne i tillegg til ødeleggelsene selve kula gjorde. Krigføring var med andre ord ingen spøk på den tiden heller.
Det lå et saltverk på Vallø, og salt var ansett som en nødvendlighetsartikkel som det ville bli vanskelig å få tak i dersom danmark/Norge gikk til krig mot England. Prins Christians bateri ble bygget som forsvarsverk for saltverket og for å beskytte den særdeles gode havna i Valløbukta.
Der ytterst på odden ligger batteriet. Området batteriet ligger i er ikke åpent for allmennheten, men det arrangeres guidete turer et par ganger i løpet av sommeren. (Tønsberg turistkontor kan svare på når disse turene arrangeres.)
Jeg sender ros til entusiatene som fikk restauret batteriet og gjenåpnet det igjen i 1988. Det er flott at slike historiske steder blir bevart for ettertiden. Historie er røttene våre...
Det er iallefall sikkert at batteriet ligger vakkert til ytterst på odden. Bildet er tatt fra batteriet og innover Vallø. For å komme ut på batteriodden må man over et sund. Hvis det er mye bølger eller høy sjø må du vasse/bade deg over... I tidligere tider var det trebro over sundet... (Kanskje det beste?)
Å være på tur gir frisk luft, mosjon og godt sanselig påfyll.... også blir man så sulten! Hva kan redde en sulten mage? Jo, så klart...
Valløs egen restaurant nede ved vannet. (Den heter faktisk Redningen.)
Jeg var hjemom en tur, slappet av litt og "småpyntet" meg før jeg skulle ut å spise. Utenfor restauranten møtte jeg glade venner som inviterte på middag. Vi ble syv stykker i lystig lag rundt matbordet. Herlig mat kom på bordet etter at vi hadde lidd valgets kvaler over alle rettene i menyen.
Som bursadgsbarn pleier, ble jeg "begavet". Så flotte uventede gaver jeg fikk!
Et hjertelig fat, en søt og nett blomsterbukett, en flaske nydelig eplesaft og plommer i sitron. Mmm.. jeg gleder meg til å ta gavene i bruk :-) En liten venn har designet merkelappene på saftflaske og plommeglass :-) Kjempefine ble de:
Det ble en fantastisk nydelig bursdag. Takk til alle som bidro til at en dag som startet litt grått ble en slik fargerik dag :-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar