søndag, mars 27, 2011

Konkurranse er moro

Jeg har hatt to tekstile, quiltede arbeider med på konkurranse og utstilling i Tromsø.utstillingsbilde

Utstillingen var i regi av NQF, Norsk Qulilteforbund. Sirkelen skulle være mellom 20 og 30 cm i diameter, bestå av fargene svart og hvitt og inntil 30 % grønt. Tema var “Circles of friends”. Min sirkel var en av 12 som skal til den europeiske quiltefestivalen i Birmingham til høsten! Jippi!

 

utstilling4

Det andre tekstilarbeidet var til konkurransen “Suppe på en spiker”. Det skulle måle 30 x 220 cm. Valg av tekstiler, farger og materiale var valgfritt. Jeg har kun brukt restebiter av gamle brudekjoler, skjorter, underskjørt, deler av et blomstrete skjerf, deler av en helsetrøye og “bildene” er fra en gammel T-skjorte. Jeg har brukt gammel bordpynt, en blomst fra bestemors loft, noen gamle knapper, en bruskork fra 80-tallet, rester av ulike  blonder, noen gardinrester, tre skiver fra verktøykassa. Baksiden er deler av mormors gamle stuegardin. Jeg hadde det veldig moro da jeg sydde bildet, og jobber på en fri måte: Jeg vet ikke fra starten av hvordan bildet skal bli. Jeg har noen løse ideer oppe i hodet og begynner å sy ut fra disse. De blir til deler av bildet som jeg så syr sammen eller kutter opp igjen og syr sammen på nytt. Også blir det en helhet til slutt. Jeg klarer ikke jobbe ut fra et bestemt mønster der alle delene skal være like store og bestå av mange like deler, og der resultatet bare kan være slik eller sånn. Jeg må ha med leken, gleden og skapertrangen i en prosess der ting kan endres underveis og der målet ikke er gitt på forhånd. Mitt ‘suppe på en spiker prosjekt’ gikk ikke videre i konkurransen (Det var så mange flotte arbeider!), men jeg kommer til å leke videre med stoff og utfordringer i tekstil.

Smilefjesnavneskilt

Det norske språk kan være vanskelig…

Dette skiltet tok jeg bilde av på Vallø. IMG_1954

På skiltet står det: “Det er ikke tillatt å lagre båter eller opplagsutstyr på grønt område.” Javel, tenkte jeg. “på grønt område”. For det første kunne ikke jeg se noe grønt område, bare masse hvitt område. Kan jeg da legge fra meg båten min eller opplagsutstyret mitt her? For området er jo hvitt og ikke grønt?

Her har nok en “trykkleif” vært ute og gått. For jeg vil tro at det skal stå at man ikke kan legge fra seg båter på “grøntområdet” – altså i parken, og ikke som skiltet gir inntrykk av; at man ikke kan legge fra seg båt eller utstyr på et område som er grønt.

Det var dagens lille snutt :-)navneskilt

Historisk sus

I Tønsberg bygges en fullskalakopi av Osebergskipet. Bak byggingen står stiftelsen nytt osebergskip, båtbygger Geir Røvik og en flott gjeng med  “båtbyggere”, treskjærere og andre med gode trekunnskaper. Hver tirsdagskveld og lørdag formiddag deltar mange ivrige frivillige i arbeidet. Planen er at skipet skal være ferdig i løpet av 2011, og nå begynner det virkelig å synes at det skapes et vikingskip på byggeplassen…

viking3

Stevnen er nå festet til kjølen.

viking20

viking6

Vakkert treskjærerarbeide etter originalen på vikingskipmuseet på Bygdøy.

viking5

viking7

Bordganger gjøres klar. Noen legges i vann for ikke å tørke for mye.

viking19

Skipet bygges etter gamle vikingmetoder og med vikingverktøy; Økser, klubber, høvler…

viking10

viking11

Mye av verktøyet er smidd av prosjektets egen smed og etter kopier av originalt vikingverktøy fra arkeologiske funn. Noe verktøy er laget for spesielle oppgaver….viking8

Denne brukes til å glatte sidene på bordene.viking9

Vikinghøvel:

viking16

Vikinghøvler, profiljern og klubber:

viking17

viking18

Å bygge et vikingskip krever gode tegninger og presisjon og mye planlegging…viking14

viking12

Hver bordgang er merket og tilpasset sin plass på skipet, og en modell av det ferdige skipet er godt å ha, slik at man lett kan se hvor de enkelte bordgangene hører hjemme.viking15

En prøve på hvordan bordgangene festes med nagler, og med fester for surringer. Surringene skal lages av hvalbarder fra Grønland.

viking 1

viking2

Her kan du se profiler på kjølen laget med profiljern.

Det blir spennende utover våren og sommeren når skipet nå reiser seg på Lindalplan. Vil du følge prosjektet finner du dem på facebook og på http://www.osebergvikingskip.no.

Det å kunne delta i dette prosjektet som frivillig og sammen med en så fin gjeng med andre frivillige er en ære, og gir meg mye glede. Takk til Geir som lar meg delta med gutta:-)

navneskilt

mandag, mars 07, 2011

Ennå er det vinter…

Vi skriver mars måned på kalenderen. Årets første vårmåned. Men det ser ut til at våren lar vente på seg enneå en stund til. Her er fremdeles flotte skiløyper og muligheter for en skitur, akebakken og skøytebanen ved skolen er flittig i bruk og broddene må på en gang i blant ennå. Lørdag var det nydelige rimete trær (men rimet forsvant da regnet kom et par timer senere…)

IMG_1943

IMG_1945

Bilene kjører rundt med vinterdekk med eller uten pigg, og jammen trengs det på isete veier her. Bildekkene etterlater seg mange underlige spor.. Mon tro dette viser kjøreretningen?

IMG_1939

Tre, små, skjeve hus tett i tett…

IMG_1941

navneskilt